نقش استفاده از مواد معدنی در جیره طیور

به غیر از پروتئین، کربو هیدرات، چربی و ویتامین که از ضروریات جیره طیور هستند، بایستی مواد معدنی را نیز در جیره آنها در نظر گرفت. مساله مهم این است که بسیاری از این مواد معدنی باعث جذب هر چه بهتر مواد مغذی دیگر می شوند و همچنین بر متابولیسم طیور تاثیر می گذارد.

اهمیت مواد معدنی

همانطور که ذکر شد طیور به مواد معدنی نیز نیاز دارند. بعضی اوقات میران این مواد بسیار ضروری کمتز از میزان لازم است، بطوریکه این مقدار از کمبود برای طیور زیان آور بوده، اما گاهی اوقات نیز زیاد بودن این مواد مشکل آفرین می شود. اغلب اوقات این مواد بصورت اشکال غیر آلی به جیره طیور اضافه می گردند ولی از اشکال آلی آن نیز استفاده می شود. جذب این مواد از طریق دیواره روده صورت می گیرد.

کلسیم

شاید نمی دانستید ولی کلسیم است که باعث سفت شدن و شکل گرفتن پوسته تخم مرغ می شود، ولی به غیر از پوسته تخم مرغ نقش دیگری نیز دارد. کلسیم در استخوان طیور به صورت فسفات کلسیم ذخیره می گردد. پوسته تخم مرغ ولی از جنس کربنات کلسیم است.

فسفر

بخش اعظمی از ساختمان خون از فسفر ساخته شده است. این ماده نقش بسیار مهمی را در سلول های بدن و متابولیسم ایفا کرده و همچنین در تنظیم آنزیم های بدن نیز نقشی بسیار کلیدی ایفا می کند. البته طیور نمی توانند همه این فسفر را از طریق جیره غذایی دریافت کنند. فسفری که در جیره غذایی طیور مورد استفاده قرار می گیرد از دو منظر بررسی می شود. فسفر کل و فسفر قابل استفاده.

سدیم، کلر و پتاسیم

این مواد معدنی در ایجاد تعادل میزان اسیدی و بازی بودن نقش مهمی دارند. به منظور رفع نیاز طیور به سدیم و کلر به جیره آنها نمک اضافه می کنند.
نکته بسیار حیاتی که نباید هرگز فراموش کنید میزان نمکی است که اضافه می کنید. اگر این میزان بیش از ۸ درصد باشد باعث مرگ طیور خواهد شد. از آنجایی که در مواد غذایی اولیه ای که به طیور داده می شود به میزان کافی پتاسیم وجود دارد، دیگر بصورت مکمل به جیره ها اضافه نمی گردند.

گوگرد

گوگرد قسمتی از ساختار دو اسید آمینه ضروری یعنی سیستین و متیونین می باشد و در پروتئین موجود در مواد غذایی یافت می شود. فرم طبیعی این اسید های آمینه در داخل بدن دستخوش تغییرات شده و سپس جذب می گردد. سیستین و متیونین مکمل یکدیگر هستند و همواره با عنوان کلی اسیدهای آمینه مطرح می گردند.

ید

ساخته شدن هورومون تیروکسین (هورمون غده تیروئید) در بدن نقش اصلی ید می باشد. عدم دریافت ید و فقر آن در بدن طیور نیز سبب ظهور بیماری گواتر خواهد شد.
این ماده همچنین برای رشد جنین نیز ضروری است. هنگامی که میزان ید در تخم مرغ های قابل جوجه کشی کم باشد، میزان جوجه هایی را که می تواند از آنها در آورید نیز کم خواهد شد. معمولا نیاز به ید را با اضافه کردن نمک ید دار به جیره غذایی رفع می کنند.

آهن و مس

کمخونی در نتیجه کمبود مس و آهن است. از آنجایی که گلبول های قرمز حاوی آهن هستند، از این مواد معدنی به منظور تولید رنگ پر در نژاد های خالص استفاده می شود. وجود مس هنگام شکل گرفتن همو گلوبین ضرورت دارد.
وجود مقادیر زیاد مس و آهن در جیره طیور باعث مسمویت می شود و از این رو مقدار دقیق آنها بایستی محاسبه گردد. نیاز بدن به آهن ۱۰برابر مس است. برای رفع این کمبود مقادیر بسیار کنترل شده و کمی از آنها را به جیره غذایی طیور اضافه می کنیم.

منگنز

نقش اصلی منگنز جلوگیری از ابتلا به پروزیس است. در این عارضه مفصل های بزرگ می شوند و ناحیه ای که وتر آشیل نام دارد از روی استخوان لغزنده و ساق به یک طرف می چرخد.
از آنجایی که جیره ها به طور معمول از نظر میزان وجود منگنز فقیر هستند، افزودن مقداری سولفات و یا اکسید منگنز به جیره آنها ضروری است.
به طور معمول چیزی حدود هفتاد درصد ۷۰% منگنزی که به جیره اضافه می شود مورد استفاده قرار می گیرد. نسبت منگنزی که بایستی به جیره غذایی اضافه شود، در هر تن ۳۰ تا ۵۰ میلی‌گرم است. این مقدار از بروز پروزیس جلوگیری می‌کند.



پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *